Proef Lokaal Bakkerij Rutgers weer vaste waarde in Baflo

BAFLO – In welk dorp vind je nog een echte warme bakker? Op het Hogeland zijn ze op de vingers van een hand te tellen. Het had weinig gescheeld of ook Baflo had geen echte bakker meer gehad. Nooit meer de geur van vers gebakken brood in de straat. Niet meer zo’n plek in het dorp waar iedereen (bijna dagelijks) binnenloopt en een praatje maakt. Toen bakker Anne Rutgers begin 2021 aankondigde zijn bakkerij te sluiten wegens gebrek aan opvolging, stonden er een paar betrokken dorpsbewoners op en richtten Stichting Proef Lokaal Bakkerij Rutgers op. Een sociale onderneming met als motto ‘Bakken vanuit het Hart’. Met veel ruimte voor leren, samenwerken en werkervaring opdoen.

Nu, twee jaar later, draait de bakkerij weer volop. Sinds de her-opening in november 2021 is veel gebeurd. Er is een mooi team opgebouwd met 7 vaste medewerkers en zo’n 15 vrijwilligers. En er wordt geleverd aan klanten uit Baflo-Rasquert en wijde omgeving. Ook zakelijke klanten uit de regio doen graag zaken met de warme bakker uit Bavvelt. Makkelijk was de herstart niet: corona, stijgende prijzen van grondstoffen en energie door Oekraïne oorlog, inflatie en stijgende CAO-lonen maakten het moeilijk. “Door de inspanning van het hele team, vaste medewerkers en onze fantastische vrijwilligers, waaronder ook meester bakker Anne Rutgers, hebben we de zaak draaiend gehouden”, zegt Geerd Schlangen, secretaris en een van de meewerkende bestuurders van de Stichting. “Ook hebben we extra hulp gehad van Rabo Foundation en Stichting DOEN. Fonds Nieuwe Doen heeft geholpen bij de investering in 51 zonnepanelen en Vakland Het Hogeland hielp ons bij de opzet van leer- en stageplekken.”

Nu met name de energieprijzen weer enigszins normaal zijn komt de bakkerij weer toe aan ondernemende nieuwe stappen. Zo is onlangs succesvol gestart met een marktkraam op de weekmarkt in Winsum-Obergum, is men gestart met ‘high teas’ in de gezellige Kovviehouk bij de winkel en komen er steeds weer nieuwe banket- en broodproducten uit de bakkerij. “Het is heel leuk om te merken dat het dorp en de omgeving hun warme bakker waarderen”, zegt de trotse secretaris. “Niet alleen om het ambachtelijke brood en banket, maar zeker ook om de sociale rol die het bedrijf vervult. In de afgelopen twee jaar hadden we hier 4 leerling bakkers, 12 stagiairs, 4 statushouders die taal- en werkervaring opdeden en meer dan 15 vrijwilligers. We draaien volop mee in het verenigingsleven en hebben een druk bezochte winkel. Voor het dorp zijn we weer een vaste waarde. We zijn er elke dag mee bezig, dus alle klandizie en hulp van vrijwilligers is welkom.”

Wiebe van der Ploeg

 

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.