Artemissers trotseren de hitte

WINSUM – Een tiental lopers van de Loopgroep Artemis uit Winsum was het afgelopen weekend actief in wedstrijden vanuit Sint Annen, Appingedam en Löningen (D).

Gerik Mik uit Sint Annen stond het afgelopen weekend weer garant voor de organisatie van de jaarlijkse 100 mijl van Sint Annen. Deze run over 166 kilometer is verdeeld over drie ronden met per ronde de start en finish bij de Klokkentoren in Sint Annen. Hoewel er vooraf stevig was getraind in de vorm van lange wandelingen kon niemand bevroeden dat deze editie loodzwaar zou worden.

De stekende zon en de hobbelige keiharde onverharde paden waren er de oorzaak van dat uiteindelijk slechts vier van de 17 gestarte deelnemers de finish haalden. Janneke Cazemier (foto) uit Warffum was een van hen. Na zaterdagmorgen om 09.00 uur te zijn gestart kwam ze zondagmiddag om 15.09.22 uur binnen. Ze had voor de 166 kilometer 30.09.22 uur nodig en ze bleef hiermee nog ruimschoots binnen de gestelde tijdslimiet van 32 uur.

De 25e editie van de Stadsloop telde zaterdagmiddag- en avond bijna 1300 deelnemers. Deze konden kiezen uit de afstanden 5 en 10 kilometer of uit een van de vele jeugdlopen. De omstandigheden waren heel zwaar door de hoge temperatuur. De organisatie had echter voor voldoende waterpunten gezorgd terwijl ook de bewoners aan het parcours met sproeiers en waterpistolen voor de nodige afkoeling zorgden. Er was een ronde van 5 kilometer door het centrum en door de buitenwijken uitgezet. Voor de lopers van de 10 kilometer moest deze twee keer worden afgelegd. Er was veel publiek die voor een aangename sfeer zorgde.

Voor de start van de 10 kilometer was er een moment stilte voor Kees Bijmolt, de voormalige Stadsloop-organisator die vorig jaar overleed. Zijn zoon schoot de lopers weg.

Artemis telde op beide afstanden vier deelnemers. Op de 10 kilometer was Jaap Smith uit Baflo de snelste Artemisser. Zijn 48.44 minuten was goed voor een 11e plaats bij de mannen 50 wedstrijdlopers. Eric Verschoor uit Winsum liep zijn eerste 10 kilometer onder de vlag van Artemis en finishte na 51.57 minuten als 28e bij de mannen recreanten. Dorpsgenoot Fanny Kaper werd 17e bij de vrouwen recreanten in 58.04 minuten en voor de Lopster Geert Jan Reinders werd als 11e bij de mannen 60 wedstrijdlopers een tijd van 1.05.37 uur geklokt.

De belangstelling voor de 5 kilometer was groot. Jeannet Bakema uit Loppersum kwam als 63e bij de vrouwen wedstrijdlopers binnen na 31.45 minuten. De Winsumers Tina Bosker, Wineke Snippe en opnieuw Fanny Kaper, uitkomend in de vrouwen bedrijvenloop voor de Zonnegroep Groningen, finishten gezamenlijk na 32.42 minuten en behaalden de plaatsen 233 t/m 235.

De 5 kilometer bij de mannen werd met grote overmacht gewonnen door Artemis-trainer Ben Stellingwerf uit Bedum in 16.36 minuten.

Op 10 kilometer bij de mannen eindigden twee Keniaanse lopers als eerste en tweede. Hun tijden waren 28.22 en 28.50 minuten. Richard Douma uit Hoogeveen was de beste Nederlander en eindigde als derde in 29.22 minuten is tempo 20,43 km/pu. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Andrea Deelstra uit Dwingeloo in 33.19 minuten.

De Stadsloop kende een uitstekende organisatie. Speaker Harm Noor was weer geweldig op dreef en begeleidde de wedstrijden op de hem bekende enthousiaste wijze naar een goed einde.

In het Duitse Löningen met 14.000 inwoners gelegen in de deelstaat Nedersaksen, district Cloppenburg, werd zaterdag de Hasetal Marathon met diverse afstanden georganiseerd.

Aleida Groothoff uit Winsum heeft net als de Lopster Arjen Kwint inmiddels de weg naar de wedstrijden bij onze Oosterburen gevonden. Pünktlichkeit, Gemütlichkeit, Natur und Gute Laune maken van deze wedstrijden vaak een leuk uitstapje.

Groothoff startte onder zeer warme omstandigheden op de halve marathon. Het parcours volgde een groot bosgebied maar ook de open weerszijden van de rivier de Hase. Haar tijd van 1.54.18 uur was bepaald niet slecht. Naast een tweede plaats bij de vrouwen 55, op slechts 8 seconden van de winnares. werd ze ook elfde bij de vrouwen overall.

Geert Houtman

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !