Bloei rozentunnel Menkemaborg

UITHUIZEN – De rozentunnel in de tuin van de Menkemaborg in Uithuizen staat in bloei. De rozentunnel is al ruim negentig jaar een publiekstrekker! Wandelen door een tunnel van roze, rode en witte rozen is een bijzondere ervaring. Maak een rondje door de tuin met de strak geschoren hagen en geniet van de bloeiende rozen en bloemen in de siertuin van de Menkemaborg.

De belangrijkste soorten rozen in de rozentunnel zijn de enkelbloemige ‘American pillar’ en de dubbelbloemige ‘Dorothy Perkins’. De bloeitijd is maar kort. Afhankelijk van het weer staan deze rozen slechts enkele weken in bloei.

Daarnaast is in de borg de tentoonstelling Grand Tour. De Groninger elite op reis te zien. Al vanaf de 16e eeuw ondernamen Groninger jonkers en jongeren van goeden huize een reis door Europa ter afronding van de studie. Frankrijk en Italië vormden geliefde bestemmingen waar kunst en cultuur bewonderd werden, taal- en schermlessen werden gevolgd en internationale contacten werden opgedaan. In de borgkamers worden de reisverhalen van zes Groningers bij een portret, maquette, souvenir of reisattribuut verteld.

Daarnaast is er tot en met september een speciale gast in de slaapkamer van de borg. Het portret van drie kinderen Gerlacius van Hermannus Collenius uit 1699 is in bruikleen van de Tinco Lycklama Foundation. “Het is een buitenkans om deze Collenius te kunnen bekijken, omdat het schilderij niet tot een openbaar toegankelijke collectie behoort, ” aldus directeur Afiena van IJken. “Bovendien is er een relatie tussen een van de kinderen op het portret en de Menkemaborg. Een mooie reden om ons een bezoek te brengen.”

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis in barokke stijl. Huis en tuin vormen een eenheid, zoals dat rond 1700 gebruikelijk was. Museum Menkemaborg is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.