Jacquelien Scherpen nieuwe rector Rijksuniversiteit Groningen

GRONINGEN – De Raad van Toezicht (RvT) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen (1966) benoemd tot rector-magnificus en lid van het College van Bestuur van de RUG. Dit gebeurt met een positief advies van de medezeggenschap. De benoeming is voor een periode van vier jaar en gaat in op 1 september 2023. Jacquelien Scherpen volgt de huidige rector Cisca Wijmenga op.

“Ik ben verheugd over de benoeming van Jacquelien Scherpen”, zegt Johan Remkes, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Rijksuniversiteit Groningen. “Zij is in staat op een evenwichtige manier aandacht te geven aan onderwijs en onderzoek en de belangrijke en goede relatie met de studentengemeenschap te onderhouden. Zij heeft reeds een indrukwekkende carrière opgebouwd en haar sporen in de wetenschap ruimschoots verdiend. Door haar uitgebreide netwerk is zij in staat om de RUG in de verschillende gremia op een goede wijze te vertegenwoordigen.”

Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, licht toe waarom Jacquelien Scherpen (op de foto 2e van links) als meest geschikte kandidaat naar voren kwam: “Ze is een topwetenschapper en haar werk wordt nationaal en internationaal erkend als innovatief en baanbrekend. Ze kent onze universiteit goed en we kennen haar als een bevlogen docent, mentor en bruggenbouwer met veel bestuurlijke ervaring in de wetenschap. Als CvB zien we uit naar de samenwerking met haar om gezamenlijk de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek, alsmede de toonaangevende positie van de RUG verder te versterken.”

Jacquelien Scherpen is blij met haar benoeming tot rector magnificus van de RUG: “Ik kijk ernaar uit om als lid van het college een bijdrage te leveren aan het besturen van deze veelzijdige universiteit. Die veelzijdigheid betekent dat we alle ingrediënten in huis hebben om met hoogwaardige en geïntegreerde wetenschappelijke oplossingen te komen voor de grote vragen uit de samenleving en transities waar we voor staan. Ik vind het stimulerend dat de RUG een uniek profiel heeft in Nederland met internationaal hoog aangeschreven alfa-, bèta, gamma- en technische wetenschappen. Dat geeft naar mijn idee een stevige uitgangspositie voor baanbrekende multi- en interdisciplinaire ontwikkelingen in het onderwijs en onderzoek, die bijdraagt aan de maatschappelijke vraagstukken.”

Jacquelien Scherpen werkt op 1 september, haar eerste werkdag als nieuwe rector- magnificus, exact 17 jaar bij de RUG. Na haar studie Applied Mathematics aan de Universiteit Twente werkte ze bijna 13 jaar aan de Technische Universiteit Delft. In 2006 begon zij als hoogleraar aan de Faculteit Science en Engineering van de RUG. Ze vervolgde haar loopbaan bij de RUG in 2013 als directeur van ENTEG (ENgineering and TEchnology institute Groningen). Sinds maart 2020 werkt ze als Captain of Science. Zij vervult tevens enkele bestuurlijke functies bij nationale en internationale instituten en organisaties.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !