Vogelgriep in Biddinghuizen: 11.000 leghennen geruimd

DEN HAAG – Voor het eerst sinds januari is er vogelgriep op een commercieel bedrijf aangetroffen. Het is op een biologisch pluimveebedrijf in Biddinghuizen (provincie Flevoland) vastgesteld. Hierdoor moeten duizenden leghennen van het bedrijf worden geruimd, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het gaat in totaal om ongeveer 11.000 leghennen. Er geldt per direct een vervoersverbod voor vogels en pluimveeproducten, in een straal van tien kilometer vanaf het bedrijf. Daarnaast moeten commercieel gehouden vogels in dit gebied binnenblijven.

Tot begin deze maand gold er een landelijke ophokplicht in Nederland, maar die kon worden ingetrokken omdat het risico op besmetting was afgenomen. Alleen in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel bleef de ophokplicht van kracht, omdat hier veel pluimveebedrijven zijn.

Sinds 2021 kampt Europa met de grootste vogelgriep-epidemie sinds 2003. Omdat de vogelgriep sinds 2022 het gehele jaar aanwezig is onder wilde vogels, loopt het pluimvee permanent risico op besmetting.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.