Zomerleestip 3: Hen Engelien

Opnieuw een kinderboek met een vogel in de hoofdrol: dat is Hen Engelien van Rients Faber, Bo Scheeringa en Hilde Koop uit 2019. In Hen Engelien draait het om een dwarsdenkende kip, die zich aan de dagelijkse sleur van het gezapige leven op de boerderij onttrekt om aan de flitter (aan de zwier) te gaan in de Stad. Een soort Chicken Run in Groningen, maar dan met als eigenaar een zeer lankmoedige boer die het de titelheldin keer op keer vergeeft dat ze geen ei levert in ruil voor haar kost en inwoning.

Faber biedt het verhaal aan in het Gronings en in het Nederlands, zodat er over de betekenis van de streektaalwoorden geen twijfel hoeft te ontstaan. Soms gaat dat ten koste van het rijm in de Groningse tekst: ‘Ale mörns rond haalf zeuven,/ denkt de boer: woar is mien hen bleven?’

Het verhaal is uitgewerkt in natuurlijk Gronings. Wat ook zeker pleit voor het boek, is dat het verhaal een afgerond geheel vormt – met een plot. Maar al te vaak zien we in de streektaaljeugdlectuur dat het verhaal ondergeschikt wordt gemaakt aan het gegeven dat er ‘tenminste eens iets voor kinderen verschijnt’. Zonder voelbare spanning of lijn wordt het product dan een droge opsomming of een langgerekte, zouteloze anekdote.

Fotograaf Bo Scheeringa en illustrator Hilde Koop verzorgden de collages bij de tekst, zodat we Engelien terugzien tussen de duiven van de Vismarkt en de mussen op een terras. Faber, die we onder meer kennen als zanger van de gewezen Groningstalige band Krödde, voegde aan de tekst een liedje toe over de protagonist. Zijn middelen om het boek onder de aandacht te brengen zijn charmant: een kleurwedstrijd voor kinderen, lesbezoek met een grote buikspreek-Engelien en een samenwerking met educatieve vlogger juf Margriet. 

(Deze bespreking verscheen eerder in BLAD)

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !