ZomerJazzFietsTour: fietsend langs jazz in het Reitdiepdal

GARNWERD – Zaterdag 26 augustus wordt voor de 37e keer de ZomerJazzFietsTour gehouden. Deze editie gaat weer back to normal, dus net zo bijzonder als altijd. De jazzfietser kan weer zelf een programma kiezen of een van de vijf voorgestelde routes volgen. Overstappen naar andere routes kan ook. En wat is de organisatie trots op de samenwerking met het Prins Claus Conservatorium en Zummerbühne.

De vrijdagse openingsavond is weer in Simplon in Groningen. De Proloog met ondertitel Ein Abend aus Berlin brengt twee generaties Berlijnse jazzmusici samen. De jonge Insomnia Brassband en het legendarische Ruf Der Heimat laten horen dat er nog leven in de freejazz zit.

Op de zaterdagmiddag staan er meer Duitse bands op de kerkplanken, zoals het Christian Marien Quartet en Uwe Oberg Lacy Pool met de gelouterde basklarinettist Rudi Mahall in de gelederen. Uit Zwitserland komt de wonderschone trompet/harp combinatie Tom Arthurs/Giovanna Pessi naar Fietstourland. Uit Zürich komt Omri Ziegele’s Tomorrow Trio met onze nationale slagwerkheld Han Bennink. Ook worden twee grootheden uit Engeland verwacht: duo Trevor Watts/Veryan Weston.

Programma

Trompettist Dave Douglas brengt zijn album Mountain Passages tot leven in de originele bezetting met Michael Moore en muzikanten uit de VS en Canada. De slotact in de ZJFT-tent in Garnwerd, het centrale ontmoetingspunt met gezellige eetstalletjes, is voor de opwindende jazzfunkband Naked Ears, dat verterking krijgt van Defunkt trombonist Joseph Bowie.

Vocaliste Una Bergin brengt met een bijzondere samenstelling van haar band Snowapple een ode aan het werk van vader Sean Bergin. Klarinettist Steven Kamperman componeerde Maison Moderne na een verblijf in het Parijse Theo van Doesburghuis. Saxofonist Bo van de Graaf presenteert zijn nieuwe project vol dierenverhalen: Het Artis Orkest.

Imaginaire landschappen komen voorbij in de muziek van Iman Spaargaren’s Undercurrent Orchestra, de sfeervolle filmscores van Marzio Scholten Ruis en de minimale klanken van Arvo Pårt en Aphex Twin zijn terug te vinden bij het Artvark Saxophone Quartet. Collectieve improvisatie en elektronica wordt gecombineerd in het Rotterdamse Hydra Ensemble. Ook violist George Dumitriu gebruikt elektronica voor zijn nieuwe soloprogramma Monk on Viola.

Groninger roots komen naar boven in Timber3+1, het nieuwe Frans Vermeerssen Trio en in een frisse Turkish Pumpkin van bassist Esat Ekincioglu. Het Prins Claus Conservatorium presenteert drie formaties op de ZJFT: The Skypainters, Clarimba en het New Dutch Jazz Quintet. Ook het muziektheatergezelschap Zummerbühne, dat deze zomer in Maarhuizen zit, presenteert twee concerten van het Noordpool Orkest en het Zummerbühne Kwartet.

Genoeg te kiezen op de ZJFT dit jaar. Met grote dank aan de vele vrijwilligers die in het laatste weekend van augustus voor de ZJFT in de weer zijn.

“We zijn nog steeds het festival waar je zeker bent de helft te missen. En je moet nog zelf fietsen ook. Ga naar de tweede set. Dan heb je een veel grotere kans dat je er nog bij kunt, leert ons 36 jaar ervaring” laat de organisatie weten.

Kaarten zijn te bestellen op ZJFT.NL

Foto: ZJFT 2022

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.