Het Hogeland heeft geen derdelanders vluchtelingen

HET HOGELAND – De beker van het probleem van vluchtelingen uit Oekraïne zonder Oekraïens paspoort gaat aan de gemeente Het Hogeland voorbij. Vorig jaar om deze tijd nam de gemeente de verantwoordelijkheid voor zo’n 100 vluchtelingen. “Zowel binnen de gemeentelijke als in de particuliere opvang hebben wij geen derdelanders die op 4 september niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen en hoeft het gemeentebestuur geen actie te ondernemen,” zo laat een woordvoerster van de gemeente weten.

Derdelanders zijn mensen die vanwege de oorlog uit Oekraïne zijn gevlucht, maar eigenlijk uit een ander land komen. Ze verbleven in Oekraïne bijvoorbeeld vanwege studie, werk of asiel. In Nederland kregen zij tot nu toe dezelfde bescherming en opvang als mensen met een Oekraïens paspoort, maar die regeling loopt vanaf komende maandag af. Daardoor moeten zij hun opvang verlaten, mogen ze niet meer werken en krijgen ze geen leefgeld meer.

Het gaat landelijk om ongeveer 2.900 mensen. Van hen hebben volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid inmiddels zo’n 700 asiel aangevraagd. In onze provincie wonen circa 120 derdelanders. Een klein aantal heeft asiel aangevraagd,

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad Groningen maken zich al enige tijd ernstig zorgen over de derdelanders die uiteindelijk niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Gevreesd wordt dat deze groep Nederland niet gaat verlaten, in de illegaliteit terecht komt en bijvoorbeeld gaat rondzwerven.

De regering is van mening dat de groep derdelanders niet veel kans op asiel’ maken omdat het gros ervan uit veilige landen komt. Alleen als zij in hun land van herkomst te vrezen hebben voor geweld of vervolging, kunnen zij asiel aanvragen. Ook kunnen zij een studie- of werkvisum aanvragen.

Als ze geen asiel of visum aanvragen, zijn ze na de overgangstermijn van 28 dagen illegaal in Nederland en zal de vreemdelingenpolitie ze oppakken en uitzetten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.