Rode Baretten trainen met partners in Marnewaard het droppen van para’s en ladingen

LAUWERSMEER – Tegen de 1000 militairen uit 11 verschillende landen nemen van 4 tot en met 16 september deel aan de internationale parachutistenoefening Falcon Leap. De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op de integratie op het gebied van luchtlandingsoperaties. Militairen en materieel worden in de oefenperiode gedropt op diverse plekken in Gelderland, Groningen en België.

Tijdens de eerste week wordt het droppen van vracht/ladingen geoefend boven oefengebied in Marnewaard. Hierbij worden pakketten met materiaal op hoogte uit het vliegtuig gelost (gedropt). Tijdens militaire missies kunnen op deze manier slecht bereikbare gebieden worden bevoorraad. Ook kunnen deze droppings van pas komen om mensen in rampgebieden te voorzien van bijvoorbeeld voedselpakketten. De pakketten hangen onder een parachute en komen terecht op een gekozen landingslocatie. Dit jaar worden er ook luchtlandingen uitgevoerd met voertuigen en materieel op Twente Airport.

De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten op dropzones op de Ginkelse Heide, Heteren, Marnewaard en de Hechtelse Heide (België).

Dagelijks vliegen tactische transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht en onze internationale partners vanaf vliegbasis Eindhoven en Twente Airport richting het dropzone gebied.

Aan het eind van de oefening staat op 16 september de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden in Ede op de planning. Ook hier zullen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en de internationale collega’s springen ter ondersteuning aan de herdenking aan Operatie Market Garden 79 jaar geleden. Naast de dropping van parachutisten staat deze dag in het teken van activiteiten rondom de airborne herdenkingen (www.ede.nl/airborne).

11 Luchtmobiele Brigade en (inter)nationale partners

De oefening wordt georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade en het Air Mobility Command. 11 Luchtmobiele Brigade is specialist op het gebied van snel het inzetten van militaire troepen via de lucht. De brigade staat bekend om zijn rode baretten, het kenmerk van luchtlandingseenheden.

Luchtlandingen, ook wel airborne operaties genoemd, zijn de snelste manier om grotere aantallen militairen over lange afstanden te verplaatsen.

Door internationaal te oefenen en elkaars uitrusting en vliegtuigen te gebruiken, verbeteren de procedures en de onderlinge samenwerking (de interoperabiliteit). Een aantal landen neemt vliegtuigen mee voor de oefening en zullen hun thuisbasis op Vliegbasis Eindhoven vinden, waar het Air Mobility Command van de luchtmacht gestationeerd is. De parachutisten worden ondergebracht op de kazerne in Schaarsbergen.

De deelnemende landen zijn: Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Verenigde Staten en Nederland.

Unieke en snel inzetbare militaire capaciteiten

Dankzij de specialistische en snel inzetbare capaciteiten beschikt Nederland met 11 Luchtmobiele Brigade over een unieke eenheid om Nederlandse belangen binnen en buiten de landsgrenzen veilig te stellen. De Rode Baretten zijn snel op grote afstand via de lucht in te zetten, waardoor de eenheid bijzonder geschikt is om snel als eerste ingezet te worden. Daarnaast kan luchtmobiel ook worden ingezet in gebieden waar verplaatsingen over de grond erg risicovol zijn of in gebieden die door bijvoorbeeld de aanwezigheid van strijdende partijen of natuurgeweld over de grond moeilijk te bereiken zijn. De grondcomponent van de air manoeuvrecapaciteit is licht uitgerust, fysiek en mentaal gehard en in staat om op te treden onder primitieve en moeilijke omstandigheden. De Rode Baretten zijn uitstekend toegerust voor inzet in offensieve acties.

Melding geluidshinderklachten vliegbewegingen

Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen bij voorkeur worden ingediend via het klachten formulier op www.luchtmacht.nl/geluidshinder of gemeld via het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.