Muziekverenigingen bieden vergeten talenten kans om te musiceren

HET HOGELAND – Het Hogeland krijgt een Nieuw Talent Orkest. Dat is een orkest voor volwassen beginners waarin mensen samen in tien repetities een orkestinstrument leren spelen, ondersteund door ervaren muzikanten. “Het geeft mensen de kans om een instrument te leren spelen en tegelijkertijd leuk en gezellig samen muziek te maken,” zegt Menke Ubbens die voor muziekvereniging SDG Uithuizermeeden het initiatief trekt.

Het Nieuw Talent Orkest is ontwikkeld in Friesland door de Stichting Mear Mei Muzyk. Het concept is eenvoudig. In tien bijeenkomsten leert men een instrument te bespelen met steun van ervaren musici en dat leidt tot een uitvoering. De muziekverenigingen SDG Uithuizermeeden, Boreas Usquert en Excelsior Baflo organiseren het Nieuw Talent Orkest NTO in de gemeente Hogeland in het dorpshuis in Usquert. Het concept is in het hele land al meer dan tachtig keer georganiseerd en al meer dan 2.000 mensen hebben al meegedaan. Menke Ubbens: “Dit is voor iedereen die het gevoel heeft van: ik zou weleens een trompet willen proberen of een klarinet. De eerste bijeenkomst heeft tot doel er gewoon geluid uit te krijgen. Na tien keer ben je in staat een of twee nummers te spelen in een uitvoering voor familie en vrienden. En daarna, hopen we, heb je een nieuwe hobby ontdekt en ga je door met musiceren. Mogelijk in een vervolgproject of op een andere manier. We willen eigenlijk de sluimerende passie voor muziek wakker maken.”

Het Nieuw Talent Orkest is een succesvolle vernieuwing initiatief in de muziekwereld. Traditioneel meld je je op jonge leeftijd bij een muziekgezelschap en ga je werken om een instrument te beheersen en dan mee te spelen. Muziekgezelschappen zijn eigenlijk muziekscholen. Zo’n projectorkest is de gelegenheid om op volwassen leeftijd in te stappen. Menke Ubbens: “Wie door omstandigheden eerder de boot heeft gemist, bieden we de mogelijkheid om laagdrempelig in te stappen en om samen met anderen tot een uitvoering te komen. Het werkt,” voegt hij er aan toe, “mensen ontdekken hoe leuk het is om te musiceren.”

De bijeenkomsten vinden plaats op de zaterdagochtenden in het dorpshuis in Usquert. De kosten zijn 30 euro voor tien repetities, inclusief fris en leeninstrument en uitvoering. “Maak je geen zorgen, na de eerste keer krijg je geheid geluid uit een klarinet en de tweede keer kun je al noten spelen en dan krijg je passie om te musiceren en daar gaat het ons om,” vat Ubbens samen./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !