Open Monumentendag 2023

GRONINGEN – In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september openen ruim 400 monumenten in de provincie Groningen hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag.

Het thema is dit jaar Levend Erfgoed. Dat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generatie. Deze vorm van erfgoed krijgt extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten.

In de gemeente Het Hogeland staan ook veel rijksmonumenten die bezocht kunnen worden, waaronder de voormalige rentmeesterswoning ‘Jachtlust’ in Pieterburen. Deze werd in 1884 gebouwd voor de rentmeester van Huis ten Dijke (ook bekend als borg Dijksterhuis) in opdracht van Gerhard Alberda van Menkema (1829-1902). De borg Dijksterhuis werd in 1903 gesloopt. In Bedum kan een kijkje worden genomen in een door de Bedumer architect A. Wiersema ontworpen kantoorwoning. Het pand uit 1935 aan het Boterdiep Westzijde, met een fraai interieur, is opgetrokken in een verstrakte vorm van de Amsterdamse Schoolstijl. In Leens is een bezoek aan de voormalige pastorie (foto) aan de Zr. A. Westerhofstraat meer dan de moeite een waard. In het pand zijn delen zichtbaar van een middeleeuwse steenhuis, het oudste huis van Leens. En in Eenrum, met een geschiedenis die al voor de jaartelling begint, kunt u naar korenmolen De Lelie aan de De Molenstraat, waar tussen 1862 en 1909 liefst drie molens stonden! De enige molen die daar nu nog van over is gebleven is de molen die vroeger bekend stond als de Veurste Meuln, de eerste molen in de rij vanuit het dorp gezien. Ook is de luchtwachttoren tussen Warfhuizen en Wehe-den Hoorn geopend. Daar kun je plaatsnemen in de schuilnis, met de verrekijker het luchtruim afspeuren en de positie van passerende vliegtuigen bepalen met behulp van het luchtwachtinstrument. Luchtwachttoren 7O1 maakte deel uit van een semi-geheim netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd.

Voor alle monumenten en openingstijden kijk op www.openmonumentendag.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !