Wat ja n overhoal!

n Overhoal (altijd met het onbepaalde lidwoord eraan voorafgaand, zoals Ter Laan in zijn woordenboek opmerkt) is een incidentje met grote gevolgen. Je fietst naar de supermarkt voor een pak melk, de melk blijkt er uitverkocht, onverrichterzake stap je andermaal op de fiets, je wordt afgesneden door een automobilist, komt ten val in een modderplas, verliest in het tumult een van je schoenen… kortom: slapstick ten top, dat is n overhoal.

Het Nederlandse equivalent draagt een andere betekenis. Een overhaal is een pont of overzet; je wordt dus letterlijk naar de andere kant van het water gehaald. En daar kan best wat drukte mee gemoeid zijn, wat een plausibele verklaring zou zijn voor de herkomst.  

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.