Druk weekend voor lopers en wandelaars Artemis

WINSUM – Leden van de Winsumer loopgroep Artemis hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan wedstrijden in Thesinge, Martenshoek, Groningen-Appelscha v.v. en het wandelfestival de Tocht om de Noord

Het dorp Thesinge stond afgelopen zaterdag in het teken van de 17e Thaisner Dörpsrun. De totaal 334 aanwezige hardlopers en wandelaars konden kiezen uit de afstanden 4, 6.437, 10 en 21.1 kilometer. Voorts waren er jeugdlopen over 600 en 1200 meter.

Artemis telde in Thesinge vier deelnemers. Ricardo Damminga (foto) uit Baflo was een van de vijftien deelnemers op de 4 kilometer. Hij won deze afstand met overmacht. Hij snelde met een tempo van 3.46 min/km is 15,88 km/uur naar een aansprekende eindtijd van 15.29 minuten.

De overige drie leden liepen de halve marathon, waarvan het parcours met start en finish in het centrum van Thesinge zich uitstrekte in het gebied tussen Sint Annen en Garmerwolde. Wim Ammeraal uit Ulrum was hiervan de snelste. Zijn tijd van 1.50.18 uur was goed voor de 24e plaats in een veld van 43 mannen. Marnix van den Brink uit Groningen benodigde 1.57.45 uur waarmee hij een 31e plaats behaalde. Voor Fanny Kaper uit Winsum werd een eindtijd van 2.07.18 uur geklokt. Zij werd hiermee 11e bij de vrouwen in een veld van 15 deelneemsters.

In Martenshoek werd zondag met prima loopweer voor 17e keer de Essity 7 km georganiseerd. Martenshoek is een wijk en een voormalig dorp te Hoogezand in de gemeente Midden-Groningen. Aan de hoofdafstand de 7 kilometer deden 354 lopers mee. Verder was er een 3.5 kilometerloop vooraf gegaan door een jeugdloop.

Aleida Groothoff uit Winsum was de enige afgevaardigde van Artemis. Ze was een van de 32 actieve master-vrouwen op de 7 kilometer. Ondanks een sterk gelopen race moest ze uiteindelijk genoegen nemen met een ondankbare 4e plaats in 32.46 minuten. De podiumplaatsen gingen naar een drietal bekende regionale toppers.

Aleida Groothoff: “Volgens mij was ik zes jaar geleden hier ook een van de deelnemers (2017: 33.16 minuten: red.) Toen waren er veel meer hardlopers. Het was wel een leuke loop, een aanloop naar een rondje door het park en weer terug. Ik heb lekker gelopen. Het streven was 4.45 min/km. Het werd 4.41 min/km, dus heel tevreden.”

Janneke Cazemier uit Warffum heeft het afgelopen weekend met succes meegedaan aan een tweedaagse van Groningen naar Appelscha en weer terug over totaal 120 kilometer. Voor de heen reis van 58.24 kilometer op zaterdag noteerde ze een tijd van 8.04.00 uur. De terugreis over 61.35 kilometer werd in 8.36.11 uur afgelegd. Er hebben vijf lopers meegedaan en die zijn ook gefinisht. Een knappe prestatie te meer daar de routes voor 85% onverhard waren.

Zes duizend wandelaars liepen het afgelopen weekend onder wisselende weersomstandigheden de 17e editie van de Tocht om de Noord. De gemeente Westerwolde fungeerde dit jaar als gastgemeente. De start en de finish waren beide dagen in Bourtange. De routes van de 40, de 25 en de 15 kilometer op zaterdag gingen grotendeels door Duitsland. Op zondag volgden de routes over 40 en 25 kilometer de dorpen Vlagtwedde en Wedde en weer terug waarin opgenomen vele stukken grasland.

Het thema was dit jaar Moi`n Westerwolde en proeven gastvriendschap. De wandelaars konden in de diverse (Duitse) dorpen onderweg onder andere genieten van muziek, toneel, verhalenvertellers en proeverijen. Er kon ook door gebouwen en monumenten worden gelopen.

Artemis telde zeven deelnemers. De grootste complimenten gaan hierbij uit naar Pien Kuik die beide dagen de maximale afstand van 40 kilometer aflegde. Klazien Korhorn en Jaap Smith gingen beide dagen voor de 25 kilometer. Jenny Baron, Judith Dob en Eric en Inge Verschoor volbrachten op zaterdag de 25 kilometer. Verder maakte Yvon Suiveer deel uit van een theatergroep.

De gemeente Midden-Groningen zal op 28 en 29 september 2024 als gastgemeente fungeren.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !