Raad wil helderheid over Vakland en gebiedscoöperatie

HET HOGELAND – Twee ton subsidie van de provincie, een ton gereserveerd door de gemeente Het Hogeland, voor de Gebiedscoöperatie Het Hogeland. De geldstroom loopt wel, alleen heeft de gemeenteraad ernstige bedenkingen bij de coöperatie.

Dat kwam aan het licht bij de behandeling van het plan van wethouder Mariette de Visser voor de omvorming van de voormalige sociale werkplaats Ability  naar Ontwikkelplein Het Hogeland. “De infrastructuur van Ability zal meer worden ingezet en opengesteld als een leerwerkomgeving en zal zich verbreden naar een voorziening voor vele doelgroepen en waar inwoners zich kunnen ontwikkelen naar en in werk, bijvoorbeeld in de vorm van praktijk- en vakopleidingen,” zo staat het in het voorstel. De nadruk op scholing en via scholing toeleiding naar de arbeidsmarkt, grof samengevat.

Ondertussen is vanuit Vakland, dat met 2,6 miljoen subsidie uit het Nationaal Programma Groningen de brede welvaart moet bevorderen door levenslang leren, de Gebiedscoöperatie Het Hogeland opgericht, die zich gaat richten op om en nabij scholing, leren voor dezelfde doelgroep als het te veranderen Ability.

Linda Visser (LS) en Kor Berghuis  (CDA) vroegen indringend naar deze onduidelijkheid. Visser: “Wij willen weten wat de samenhang is met de gebiedscoöperatie.” Berghuis: “De wethouder heeft daar al een visie op, want in het voorjaar werd al om een ton subsidie voor de coöperatie gevraagd. Wij kennen deze visie niet. U weet wat, wij niet. Het lijkt alsof Ability en de coöperatie in dezelfde vijver vissen.”

Wethouder De Visser hield de raad voor dat de gemeente met dit plan doet wat nodig is: “Wij staan voor wat er gebeuren moet met de omvorming van Ability. Dat is ook voor een deel onze wettelijke taak. Wat Vakland en de coöperatie gaan doen, is aanvullend.” Aan het eind van de informele bespreking werd raadsbreed het voorstel aangehouden. Het komt pas 1 november in de formele raad aan de orde, zodat er tussentijds opheldering over deze kwestie kan worden verschaft. Berghuis en Visser kregen steun voor uitstel van de PvdA, HLC, GroenLinks, GemeenteBelangen, VVD, de CU en de Fractie Heres.

Op 11 oktober is er een raadsinformatieavond over deze kwestie./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.