Circus Vakland brengt wensen en ideeën van duizenden bewoners gemeente Hogeland in kaart

WARFFUM – Een kleine 5000 inwoners van de Groningse gemeente het Hogeland bezochten deze zomer het reizende Circus Vakland. Dat deed met theater, muziek en een ‘Aandachtschenkerij’ acht dorpen aan waar in totaal 23 theater- en circusvoorstellingen te zien waren, omlijst met tal van dorpsactiviteiten. Gesprekken rond deze activiteiten leverden een uitgebreide inventarisatie op van de wensen, behoeften en gedachten die leven onder een grote doorsnede van de inwoners.

Na een aarzelende start waren de meeste voorstellingen van Circus Vakland in no time uitverkocht. Daarmee was het een doorslaand succes en smeedde de organisatie belangrijke verbindingen met de dorpsgemeenschappen van het Hogeland.

Het doel van Circus Vakland was te onderzoeken wat de bewoners van het Hogeland nodig hebben om zichzelf en hun leefomgeving te kunnen ontwikkelen. Door de ‘Aandachtschenkerij’, waar bezoekers kaartjes konden invullen met hun antwoord op de vraag: ‘Wat zou jij willen?’ kregen de initiatiefnemers van Vakland het Hogeland inzicht in wat er leeft.

Zo blijkt Kloosterburen behoefte te hebben aan een loods, waar het hele jaar door gewerkt kan worden aan de carnavalsoptocht en tevens kan dienen als dorpsontmoetingsplek. En wil Winsum, dat veel inwoners van buiten de regio trekt, graag een taalcafé, zodat deze ‘import’ de Groninger taal kan leren. Ook voor de dorpen Roodeschool, Uithuizen, Leens, Zoutkamp, Warffum en Bedum werden vergelijkbare ideeën en wensen genoteerd. Van het opknappen van begraafplaatsen tot het opleiden van meer dorpsgidsen.

Op vrijdag 10 november werden de resultaten tijdens Café Vakland gepresenteerd en werden stappen gezet voor het vervolg. Volgens Engbert Breuker, aanjager van Vakland het Hogeland, zijn er met dit circus onverwacht goede relaties opgebouwd met de bewoners van de dorpen. “Die moeten we niet meer loslaten,” aldus Breuker. ‘We gaan dus ook hard nadenken over een vervolg komend jaar.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !