Oudste poffertjesrecept mogelijk van de Menkemaborg

UITHUIZEN – De Menkemaborg heeft mogelijk het oudste Nederlandse recept voor poffertjes in handen. Het recept heet ‘bolle buikjes’ en is gevonden in een kookboek uit de achttiende eeuw dat ontstaan is in de keuken van de Menkemaborg, bewoond door de adellijke familie Alberda. Het recept is ingediend voor de wedstrijd voor het beste kasteelrecept van Nederland van de Dag van het Kasteel.  

Historicus Martin Hillenga die in opdracht van Stichting Museum Menkemaborg een publieksboek over de Menkemaborg schrijft, selecteerde het recept voor de prijsvraag. Hillenga: “’De Nationale Poffertjes Canon (niet dat die bestaat) mag op basis van dit recept wel worden herschreven. Doorgaans wordt aangenomen dat de oudste bereidingswijze staat beschreven in ‘De volmaakte Hollandsche keuken-meid’ uit 1746. Qua ouderdom wedijvert dat recept met het kookboek van de Menkemaborg in Uithuizen van de hand van een Groningsche keuken-meid, anoniem maar ongetwijfeld minstens even volmaakt. Of de poffertjes lekkerder zijn is een subjectieve kwestie, maar de Uithuizer benaming is beslist mooier: ‘bolle buikjes’.

Het recept is in 18e-eeuws Nederlands geschreven en de hoeveelheden van enkele ingrediënten, de rijstijd, de wijze van bakken en de grootte van de buikjes staan niet omschreven. Het vroeg een paar keer oefenen voor er een smakelijk product uitrolde waarmee de borg een gooi doet naar de hoofdprijs van 10.000 euro. Een deskundige jury zal alle inzendingen beoordelen en tien gerechten kiezen waarop het publiek kan stemmen. Op 16 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.