Hoogste bezoekersaantal Menkemaborg in twintig jaar

UITHUIZEN – Museum Menkemaborg heeft in 2023 ruim 28.000 bezoekers getrokken. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen twintig jaar. De Groningse borg blijkt met nieuw beleid sinds het aantreden van directeur Afiena van IJken jaarlijks in staat het bezoekersaantal te laten stijgen.

In 2023 lanceerde de Menkemaborg een nieuwe website en organiseerde het museum een tentoonstelling over de Grand Tour, de Europareis die jonkers in de achttiende eeuw na hun studietijd maakten. Op Tweede Pinksterdag werd de Menkemaborg derde in de landelijke verkiezing Het meest romantische kasteel van Nederland, en is daarmee het meest romantische kasteel boven de grote rivieren. Ook ontving de borg dit jaar een schenking van een portretje van Mellina Alberda van de Stichting Adel in Nederland.

In het najaar werd de te verschijnen publicatie over de Menkemaborg door historicus Martin Hillenga gelanceerd. En begin december kwam de borg veelvuldig in het nieuws met de inzending van het bolle buikjesrecept, mogelijk het oudste Nederlandse poffertjesrecept, voor de wedstrijd voor het beste kasteelrecept van Nederland.

“Het gehele jaar liepen de bezoekersaantallen al voor op vorig jaar. De tweede editie van het Hogelandster Kerstival, een kerstmarkt en festival georganiseerd door de Handelsvereniging Uithuizen, zorgde voor een mooie eindsprint. Maar liefst 4.500 bezoekers brachten op 16 december een bezoek aan het borgterrein,” aldus directeur Van IJken.

Voor 2024 staan er wederom interessante projecten op de planning. Zo zal vanaf 1 maart de tentoonstelling Heer en knecht. De Alberda’s en hun personeel, te zien zijn. In januari en februari is de borg zoals gebruikelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden.


Foto: Bezoek van een schoolklas aan de Menkemaborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.