Artemissers rennen buiten de provincie grenzen

Leden van de Winsumer loopgroep Artemis waren het afgelopen weekend actief  in Dokkum, waar Simone Binnema in de prijzen viel, Wijthmen (Zwolle), Witten (Assen) en Egmond aan Zee

In Dokkum werd zaterdag de Be Quikloop met keuze uit de afstanden 5, 10 en 16.1 kilometer gehouden. De organisatie was in handen van de sv Friesland, de loopgroep Dokkum en de plaatselijke voetbalvereniging Be Quick. Het was op zich goed weer. Fris maar daar konden de deelnemers zich op kleden. Deze loop had meer dan de opgekomen 170 deelnemers verdiend. Dit liet onverlet dat de wedstrijden een uitstekende organisatie en verzorging kenden.

Simone Binnema uit Eenrum was een van de totaal slechts zeven deelneemsters op de 16.1 kilometer. Haar gelopen tijd van 1.20.30 uur was goed voor een eerste plaats bij de V55 en een tweede plaats bij de vrouwen overall.

Binnema: “De organisatie van de loop was prima. Het was mijn eerste wedstrijd in 2024 en ik ben tevreden met mijn tijd. Tussen 6-9 kilometer hinder van een flinke westen tegenwind. Verder heerste er veelal een zijwind. Ik kijk terug op een mooie loop”.

Martin Stevens, oud-Leenster en nu woonachtig in Zwolle maar nog steeds papieren lid van Artemis was zaterdag een van de ruim vier honderd deelnemers aan de Wijthmenerplasloop.

De Wijthmenerplas is een recreatiegebied ten oosten van Zwolle genoemd naar het gelijknamige naastgelegen dorp. Deze plas is in 1970 ontstaan door zandwinning ten behoeve van dijken en wegenbouw. Het gebied wordt sinds 2011 gebruikt als parcours voor deze loop. Het parcours bestond uit gedeelten grasland, strand en paden met start en finish bij het Kulturhus.

Stevens was een van de deelnemers aan de 10 kilometer, bestaande uit twee ronden van 5 kilometer. Hij noteerde een tijd van 48.01 minuten en werd hiermee 24e bij de mannen 40 in een veld van 71 deelnemers.

De MD (Mooi Drenthe) lopers hadden voor zondag weer een kleinschalige marathon voor maximaal 20 deelnemers gepland. Deze keer rondom de Baggelhuizerplas nabij Witten (Assen). Er moesten zes ronden van ruim  zeven kilometer worden afgelegd om op de vereiste marathon-afstand te komen. De deelnemers dienden zoals gebruikelijk hun eigen verzorging te regelen.

Arjen Kwint uit Loppersum was een van de deelnemers. Hij legde zijn 22e marathon onder de vlag van Artemis af in 4.49.57 uur en werd hiermee 17e overall.

Het eerste grote loopevenement van 2024, de NN Egmond Halve Marathon, is een wedstrijd die bekend staat als een strijd tegen de elementen. De zondag gehouden 49e editie was niet anders. Ruim 13.500 deelnemers op de uitverkochte halve marathon trotseerden naast de koude regen de harde westenwind vanuit zee over het zeven kilometer lange gedeelte over het strand naar Castricum over de paden van het noordhollands duinreservaat om uiteindelijk via de oplopende Bloedweg en de gemeen stijgende weg langs de Van Speijk vuurtoren op de boulevard van Egmond aan Zee te finishen.

Er werd op een aangepast parcours gelopen. Als gevolg van de regenval was een aantal onverharde paden in de duinen onbegaanbaar. Dit deed organisatie Le Champion, bijgestaan door 350 vrijwilligers, besluiten de deelnemers bij het verlaten van het strand bij Castricum niet direct de duinen in te sturen. Er werd eerst nog een stukje langs de Zeeweg gelopen om vervolgens de duinen in te gaan. Om na deze aanpassingen op de vereiste afstand van de halve marathon te komen werden er in Egmond-Zuid nog een aantal extra kilometers gelopen. Ondanks het slechte weer was er veel publiek.

Artemis was in het verleden vaak goed op deze halve marathon vertegenwoordigd. Elizabeth Hofman was in 2019 de laatste vertegenwoordiger. Gonny Houtman spant met acht deelnames nog steeds de kroon.

In de uitslagen van de halve marathon vinden we de volgende Artemissers terug: Wim Ammeraal uit Leens met een tijd van 1.46.36 uur (plaats 3173e bij de mannen recreanten), Jet van Dijk uit Baflo in haar eerste halve marathon onder de vlag van Artemis, tijd 2.15.53 uur (plaats 1984e bij de vrouwen recreanten), Janneke Cazemier uit Warffum tijd 2.17.17 uur (plaats 2010e bij de vrouwen recreanten) en Monique Medema uit Baflo, ook in haar eerste halve marathon, tijd 2.20.00 uur (plaats 2073e bij de vrouwen recreanten).

Ammeraal: “Ik heb lekker gelopen. Het was een gevarieerd parcours: strand, heuveltje op en af. De wind viel gelukkig mee”.

De wedstrijd bij de mannen werd na 18 jaar weer eens gewonnen door een Nederlander Lucas Nieuweboer in 1.03.34 uur. De winst bij de vrouwen ging naar de Ethiopische Aminet Ahmed in 1.12.21 uur.

Foto: links Jet van Dijk en rechts Monique Medema

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.