Omroep Het Hogeland en Omroep Eemsdelta starten gezamenlijke redactie

De lokale publieke omroepen van Het Hogeland en Eemsdelta gaan nieuwe stappen zetten richting een gezamenlijke streekomroep. De komende weken wordt er 1 redactie gevormd voor beide omroepen. De omroepen spelen hiermee in op de nieuwe mediawet waaraan in Den Haag wordt gewerkt. Het achterliggende doel is om de bewoners van beide gemeenten op een adequate wijze van nieuws te voorzien. Daarnaast gaan de omroepen het komend jaar ook meer radio- en tv-programma’s tegelijkertijd uitzenden.

Op basis van de huidige financiering van lokale omroepen is het voor beide omroepen moeilijk om een volwassen, journalistiek product te leveren. De omroepen zijn geheel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Daarom wordt er vanuit politiek Den Haag gewerkt om de structuur en de financiering van de sector te reorganiseren. Er komt dan meer geld beschikbaar voor minder omroepen met als doel de journalistieke kracht op lokaal niveau te versterken.

In plaats van één lokale omroep per gemeente komen er maximaal 80 streekomroepen. De twee gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland zijn samen 1 van die 80 streken. Het wetgevingsproces is gestart en is voor de huidige Tweede Kamer niet een controversieel thema. De verwachting is dat de nieuwe wet vanaf 1 januari 2026 zijn beslag krijgt. De beide omroepen gaan echter niet wachten totdat er geld is voor betaalde krachten maar anticiperen nu vroegtijdig op het landelijke beleid.

Naast het samenvoegen van de redactionele inspanningen wordt er ook gewerkt aan programmatische samenwerking. In 2023 zijn er al enkele gezamenlijke uitzendingen geweest. Dat gebeurde nog op incidentele basis. In de komende maanden zal daar meer structuur in komen waardoor meerdere programma’s tegelijkertijd op beide zenders te zien en te beluisteren zijn.

Nadere info:

Dirk van Nieuwpoort, voorzitter Omroep Eemsdelta, 06-24257602

Wiebe van der Ploeg, voorzitter Omroep het Hogeland, 06-51329515

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !