80-jarige herdenking van de razzia van 25 april 1944

Precies 80 jaar na de razzia’s van 25 april 1944 worden in zowel Winsum, Bedum als Zuidwolde een herdenkingsplechtigheden georganiseerd met o.a. toespraken en bloemlegging door Burgemeester Bolding en het voordragen van een gedicht door Inge Zwerver.

Op donderdag 25 april a.s. wordt herdacht dat er 80 jaar geleden een grootscheepse razzia plaatsvond in de voormalige gemeenten Bedum, Middelstum en Winsum. Dit was het gevolg van de liquidatie van de collaborerende politie-luitenant Keijzer op 22 april  1944 op het station van Bedum. Als represaille werden zes mannen gedood en vielen er enkele gewonden. Op 25 april zijn er tijdens de razzia 148 mannen opgepakt. De meesten van hen zijn via het kamp Amersfoort naar werkkampen in Duitsland  afgevoerd. 22 van hen lieten het keven als gevolg van ziekte, honger, uitputting en mishandeling.  Sommigen in Kamp Amersfoort, de meesten in de werkkampen in Duitsland. Ook stierf er een toen hij na de bevrijding ziek en uitgeput nog net het eigen dorp en huis wist te bereiken.

De herdenking van deze dramatische gebeurtenissen vinden plaats via een samenwerking van de herdenkingscomités van Winsum, Bedum en Zuidwolde met o.a. een toespraak en bloemlegging door burgemeester Bolding. Dit bij alle drie de dorpen. In Winsum start de plechtigheid om 15.00 uur bij het Razzia-monument aan de Hoofdstraat W (bij Kapsalon Creationss). In Bedum hangt de plaquette  op de hoek Boterdiep wz / Molenweg bij het kantoor van de Fortisbank. De herdenking is daar om 16.00 uur. In Zuidwolde aan de muur bij café Moeke Vaatstra, Boterdiep Westzijde 45, en de herdenking is om 17.00 uur.

De verbinding tussen genoemde dorpen zal tot uitdrukking worden gebracht door een speciaal voor de gelegenheid gemaakt gedicht van Inge Zwerver uit Onderdendam. Het gedicht wordt in delen op de drie verschillende locaties voorgedragen.

Rondleidingen Dorp Winsum

Aanvullend aan de plechtigheid in Winsum stellen de dorpsgidsen van Winsum zich beschikbaar om, net als vorig jaar, voor een rondleiding. Deze rondleiding zal vooral gericht zijn op de locaties die te maken hebben met gebeurtenissen tijdens de Duitse bezetting. Er zijn daarbij 2 mogelijkheden: om 12.00 uur voorafgaand aan de herdenking of om 16.00 uur direct ná de herdenking.

Dubbellezing 15 april op Maarhuizen

Voorafgaand aan de herdenking houden op 15 april a.s. Romke Visser, de voorzitter van de Historische Vereniging Winsum-Obergum, en Jan Visscher, oud-inwoner Winsum, een dubbellezing over de achtergronden en gevolgen van de razzia van 25 april 1944. De lezing vindt plaats in ‘Op Maarhuizen’, Maarhuizen 3 te Winsum en start om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Voor de rondleiding en lezing kunt u zich aanmelden op voorzitter@winshem.nl

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !