Groei zonnepanelen Het Hogeland

Het aantal woningen met zonnepanelen in Groningen sterk toegenomen. Het Hogeland scoort goed maar de stijging blijft de laatste jaren achter.

Uit onderzoek van Independer op basis van CBS-data blijkt dat het aantal installaties met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd is toegenomen met 84,6%, van 56.500 woningen naar 104.000 woningen (laatste meting is het derde kwartaal van 2023). Daar waar de toename in Pekela maar liefst 128,9% is, blijft de toename in die 2,5 jaar op Het Hogeland steken op 58,2%.

Dat een stijgingspercentage niet alles zegt blijkt wel als we naar het percentage woningen kijken met zonnepanelen. Binnen de provincie zijn er op bijna 36% van de woningen installaties met zonnepanelen. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%. Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Midden-Groningen met ruim 48,3%. Het Hogeland staat op de derde plaats met bijna 46% van de woningen. De gemeente Groningen scoort met 26% laag. In grote steden zijn vaak meer huurwoningen, is er sprake van veel gestapelde bouw en levert beschermd stadsgezicht vaak problemen op.

Bron: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !