Hogelandster Muziekfestival: jazz in Zuurdijk

Op zaterdagmiddag 27 april vindt in het kerkje van Zuurdijk een kort maar krachtig concert plaats: jazz met ensemble HOT. HOT verwijst niet alleen naar het type jazz – denk aan violist Grapelli ooit, van ‘Le Hot Club de France’ – maar is ook gewoon een nuchtere afkorting van een nog nuchterder naam: Het Orgel Trio. Schijn bedriegt intussen: HOT is beroemd in heel Europa. Zo trad het ensemble kort geleden nog op in het Zuid-Franse Toulouse.

HOT wordt gevormd door klarinettist Steven Kamperman, bassist Dion Nijland en organist Berry van Berkum. Voor het trio is het Zuurdijkster concert bepaald een uitdaging: normaal speelt het in kathedralen en grote kerken, en is ruime akoestiek hun vierde musicus. In Zuurdijk – het kerkje is niet veel groter dan een forse huiskamer – ontbreekt die musicus compleet.

Dat maakt het er echter voor de luisteraar alleen maar spannender op. De HOT-musici zijn gewend rond te lopen tijdens het musiceren, en in Zuurdijk zal de klarinet dus nu eens hier, dan weer daar klinken. Het publiek beweegt daardoor letterlijk met de muziek mee. Ook de bas is mobiel. Het orgel van Zuurdijk natuurlijk niet; dat is flexibel op een heel andere manier. Het wijkt namelijk qua klank behoorlijk af van de andere orgels op het Hogeland, doordat veel romantischer, zachter en kleuriger is. Perfect geschikt dus om jazz mee te creëren, juist ook als daar een contrabas en een klarinet bij klinken, juist passend voor een ruimte zonder nagalm.

Het concert in Zuurdijk begint om 14.00 uur. Het duurt ruim drie kwartier. Na afloop wordt een goed glas met hapje aangeboden, bij mooi weer op het kerkhof.

Kaarten zijn te bestellen bij www.hinszorgelleens.nl, voor meer info over het muziekfestival zie www.orgelshogeland.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !