11 mei 2024 Orgeldag Noord-Nederland in 100 kerken

De Stichting Hinszorgel Leens organiseert op zaterdag 11 mei een Noord-Nederlandse orgeldag. Op deze traditionele Orgeldag openen ruim 100 kerken hun deuren openen om (amateur-) organisten de mogelijkheid te bieden de aanwezige orgels te bespelen.

De orgeldag wordt inmiddels al enkele decennia georganiseerd en tijdens die dag worden orgelspelers en orgelliefhebbers bij elkaar gebracht.

De organisten schrijven zich in bij een bepaalde kerk voor een half uur spelen op een kerkorgel. En dat gaat van Stad tot Wad, in Drenthe en deels ook in Friesland. Naast de grote en beroemde orgels staan er heel veel orgeljuweeltjes in de vaak ook zeer fraaie, kleinere kerken die verspreid staan over het noorden. Het zijn er meer dan 100 waarvan bijna 30 in de gemeente Het Hogeland. Op de site www.hinszorgelleens.nl is een volledig overzicht te vinden van de kerken en orgels die meedoen. Ook wordt op de site bijgehouden welke half-uren nog open staan voor orgelbespelers. De kerken staan open voor publiek van 10u00 tot 16u00.

Zoals gebruikelijk wordt de Orgeldag Noord-Nederland afgesloten met een concert van de gebroeders Euwe en Sybolt de Jong op het Hinsz-orgel (1733) in de Petruskerk van Leens om 17u00. De activiteiten markeren tevens de opening van het orgelseizoen in Leens.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !