Kunstcentrum De Ploeg krijgt € 1 miljoen uit Waddenfonds

Met 1 miljoen subsidie vanuit het Waddenfonds wordt een bijdrage geleverd aan het restaureren en inrichten van een monumentale school in Wehe den Hoorn. Het gebouw krijgt een museale functie en naast expositieruimtes komt er een atelier en een ontmoetingsruimte. De totale kosten van het project zijn ruim € 5 miljoen.

In de stad Groningen werd in 1918 het kunstenaarscollectief De Ploeg opgericht voor schrijvers, musici en schilders met als doel de Groninger cultuur te ‘ontginnen’. Vooral de schilders van De Ploeg kregen bekendheid met hun kleurrijke landschappen van het Hogeland van Groningen.

Het nieuwe kunstcentrum in Wehe den Hoorn biedt de mogelijkheid om het werk van De Ploeg in nieuwe en wisselende exposities permanent voor een groot publiek tentoon te stellen. Honderden schilderijen van het kunstenaarscollectief worden nu bewaard in het depot van het Groninger Museum. Volgens de initiatiefnemers van het project verdienen de schilderijen van De Ploeg een vaste plek om voor een groot publiek tentoongesteld te worden. De Stichting Kunstcentrum De Ploeg verwacht na de opening jaarlijks 26.000 bezoekers in Wehe den Hoorn.

Onderzoeken wijzen uit dat een nieuw kunstcentrum rond De Ploeg een belangrijke rol kan spelen in het versterken van de cultuur op het Hogeland. Volgens marketingorganisatie Visit Wadden sluit het initiatief naadloos aan bij de campagne ‘Ode aan het landschap’, die voor het Waddengebied is opgezet.

Het project sluit aan bij meerdere thema’s van het Waddenfonds. Naast het Waddenfonds dragen onder andere ook het Nationaal Programma Groningen en gemeente Het Hogeland bij aan de realisatie van het centrum.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !