Rijst- gehaktschotel op Mexicaanse wijze

Ingrediënten

  • 300 gram basmati rijst
  • 200 gram gehakt
  • 500 ml passata
  • 250 ml kokend water
  • 1 rode paprika
  • 150 gram cherrytomaten
  • 60 gram (geraspte) cheddar
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 150 gram mais (klein blikje)
  • 125 gram kidneybonen (klein blikje)
  • 2 el Picadillo kruiden
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 portie zelfgemaakte guacamole
  • 125 gram zure room
  • Zout&Peper
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  • Fruit de ui. Pel de knoflookteentjes en snijd fijn. Snijd ook de paprika in stukjes. Snijd de cherrytomaten door vieren.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui aan en voeg ook direct de knoflook toe. Bak dit 2 minuten. Voeg dan het gehakt toe en bak circa 4 minuten tot het bijna rul is. Doe dan de paprikablokjes erbij en bak circa 3 minuten mee. Voeg dan de tomatenpuree toe samen met de picadillo kruiden, het paprikapoeder en het chilipoeder en bak dit nog 1 minuut mee.
  • Meng intussen het runderbouillonblokje met het kokende water.
  • Doe de rijst erbij in de pan en meng alles goed door elkaar. Dan mogen de passata, de bouillon, de cherry tomaten, de mais en de kidneybonen erbij. Zet het vuur laag en laat het geheel nu 25 tot 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de rijst gaar wordt. Breng op smaak met zout en peper. Mocht de rijst nog niet gaar zijn, maar is er nog maar weinig vocht? Voeg dan iedere keer een beetje extra kokend water toe. Zorg er ook voor dat je regelmatig de rijst omschept, zodat de rijst niet vastplakt aan de bodem van de pan.
  • Voeg vijf minuten voor het eind de cheddar toe. Als je gebruikt maakt van plakjes cheddar, snijd deze dan in kleinere stukjes. Meng de cheddar erdoorheen zodat het een lekkere romige massa wordt.
  • Verdeel de Mexicaanse rijst met gehakt over de borden en garneer met de guacamole en zure room.

Recept guacamole.

Ingredieenten voor 4 personen.

1 rode peper, twee teentjes knoflook, 2 avocados, 1 limoen, olijfolie, kwart theelepel komijnzaad, zout en versgemalen peper.

Bereidingswijze

Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in kleine stukjes.

Pel en snijd de knoflook fijn.

Pel de avocado’s, verwijder de schil en pit en prak het vruchtvlees met een vork.

Halveer de limoen en knijp het sap uit boven de avocado.

Meng de peper, knoflook, een scheut olijfolie en komijnzaad erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !