NK BaTaPé in Noordwolde! Batawat?

NOORDWOLDE – Was het niet de Olympus geweest waar de spelen zijn uitgevonden dan was het Noordwolde geworden. Hadden de Romeinen niet van dat kleine Gallische dorpje verloren, dan hadden ze in Noordwolde hun Waterloo gevonden. Kortom een eigenzinnig maar ook sportief dorp dat Noordwolde en rare jongens die Noordwoldenaren. Om over de meisjes maar te zwijgen.

Bij de denkbeeldige dorpspomp werd er afgelopen week gestreden om het NK BaTaPé 2021. Batawat? Badminton, Tafeltennis en Pétanque (jeu-de-boules). 32 deelnemers, verdeeld over 5 teams met een heuse teamleider streden 3 avonden onderling. Sommige deelnemers kunnen maar 1 avond, andere willen alleen jeu-de-boules: meedoen is belangrijker dan winnen. Elk treffen duurt 10 minuten. Dan gaat er een toeter die aangeeft dat teams 5 minuten tijd hebben om volgens een schema te wisselen en dan wordt er voor de volgende ronde getoeterd.

Behalve dat sporten gezond is, is het sociale aspect minstens zo wezenlijk. Zo geeft Noordwolde invulling aan leefbaarheid. Veel nieuwe bewoners deden mee en dat is een hele laagdrempelige en ongevaarlijke manier om elkaar te leren kennen.

De wedstrijdleider riep dat “winnen leuk en verliezen niet erg is” maar een rondje drank viel in meer vruchtbare aarde.

Team 4, onder deskundige aanvoering van Pieter Arkema ging na 1 avond onbedreigd aan de leiding en men meende klaroengeschal reeds in de verte te horen.

Jan Roelfsema, voorzitter PBN en tevens aanvoerder van team5, wist de ruime voorsprong tot 1 punt te verkleinen en het geschal verschrompelde tot een piep van een veldmuis. De derde avond bracht hier geen verschil meer in zodat Pieter, Klaaske Geurts, Herman Douma en Wem Zuideveld verblijd werden met een lepeltje met daarop “BaTaPe 2021”.

De wisselbeker ging ditmaal naar Pieter, voor Marieke Bronsveld en Henk Pakes.

Dankzij een live whatsapp verbinding met kegelcafé de Zeearend in Zoutkamp waar afscheid genomen werd van Arkema senior kon hem dit meegedeeld worden.

Voor diegenen die de dorpspomp willen bezoeken: deze staat bij de jeu-de-boules baan bij het ‘Buurman en buurmanplein’ in het centrum van Noordwolde waar een social sofa uitnodigt tot een blik op de siepel en iets meer westwaarts op het Kleinste Museum van Noord-Nederland.

Tekst: Henk Reysoo

Filmpje: Karin Mulder en Henk Reysoo

Montage: Siep Schepers

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.